Hotel van de toekomst

Hoe gaat een hotel er komende jaren uitzien? Onze trendvoorspellers zetten een paar belangrijke ontwikkelingen op een rijtje.

Hotels waren eigenlijk altijd zeer conservatief. Al tientallen jaren gaan dingen op dezelfde manier: je checkt in bij de receptie, krijgt een sleutel, gaat naar je kamer waar je natuurlijk roomservice belt of de minibar leegdrinkt. De volgende dag haast je je naar het ontbijtbuffet en check je uit. Sorry, voor de mensen die van tradities houden: komende jaren gaat dit allemaal veranderen.

Sterrenstelsel
Volgend jaar verdwijnt namelijk het sterrenstelsel en hoeven hotels geen receptie, minibar of ontbijtbuffet meer te hebben. Ook de grootte van hotelkamers ligt niet langer vast. Dat zorgt voor veel meer vrijheid en creativiteit bij hotels. Bovendien zijn er nu slimmere oplossingen voor het inchecken, het openen van de kamerdeur en roomservice: dit doe je straks allemaal via je smartphone.

Goedkoper
Door efficiëntere service worden hotels goedkoper. Net als bij airlines gaan we zien dat de prijzen transparanter worden. De basis-prijs wordt lager en je betaalt bij voor de extra services, zoals diner, ontbijt, erotische producten, minibarservice. Hotels gaan zich onderscheiden met meer originaliteit en durven zich te richten op specifieke doelgroepen, waar hotels voorheen altijd ‘allemansvrienden’ waren en zowel de zakenman als familie, jong en oud wilden aanspreken.

Upgrades
Via een app kun je voor en tijdens je verblijf in een hotel voortdurend kiezen voor ‘upgrades’. Een comfortabeler kamer, een welkomstcocktail, een beter uitzicht, een bezoekje aan het wellness-center, een taxi. Ook na je verblijf krijg je passende aanbiedingen om het bed, de beauty-producten, drankjes of souvenirs thuis te bestellen, want hotels worden steeds meer ontdekt als interessant marketingplatform voor merken.

Customization
Hotels leren hun gasten steeds beter kennen en ontwikkelen service op maat. Door innovaties als de Google Glass, weet een medewerker precies wie hij voor zich heeft en door slimme koppelingen met eigen databases en die van andere bedrijven, weet het hotel wat deze gast belangrijk vindt. Bovendien is er meer interactie met de gast door nieuwe apps, waardoor sneller ingespeeld kan worden op klachten en problemen.

Retraites
Steeds meer hotels gaan het ontbijtbuffet vervangen. Bijvoorbeeld door een op maat gemaakt luxe ontbijt dat op de kamer wordt gebracht of door betaalbare, gezonde snacks. Sowieso wordt gezondheid een steeds belangrijker thema in hotels. Niet alleen wat betreft eten & drinken, maar ook wat betreft fysieke en mentale conditie.

Wellness
Het wellness-centre en de badkamer nemen een steeds belangrijker plek in en hotels gaan steeds meer de rol vervullen van kuuroorden of plekken voor korte of langere retraites. Ook ontstaan er intensieve samenwerkingen tussen ziekenhuizen en hotels. Ook worden hotels belangrijk voor mensen die hun relatie willen redden.

Nomaden
Hotels gaan zich ten opzichte van Airbnb meer onderscheiden in persoonlijke service en luxe, al zien we dat er steeds meer tussenvormen ontstaan. Dit geldt ook voor huizen en hotels. In de toekomst gaan mensen steeds vaker reizen voor langere tijd en het fenomeen ‘vaste woon- of verblijfplaats’ verdwijnt steeds meer. We gaan steeds meer leven als luxe nomaden.

Voorbeelden van innovaties voor hotels:

Google Glass– inchecken & gasten herkennen via smartglasses
210th – luxe erotische boxen die communicatie tussen geliefden bevorderen
MiniBarBox – personalized minibar to-go met twee drankjes en snack
Oaky – app voor interactie tijdens hotelverblijf & upgrades

HBMEO is gespecialiseerd in hospitality- & lifestyle-trends. Voor meer informatie of trendpresentaties, mail lifestyle@hbmeo.com


Hotel van de toekomst Hotel van de toekomst Hotel van de toekomst Hotel van de toekomst Hotel van de toekomst Hotel van de toekomst Hotel van de toekomst Hotel van de toekomst Hotel van de toekomst
loading..