Penfolds kent inmiddels een lange traditie van vakmanschap op het gebied van wijnmaken. Multiregio- en multi-wijngaard-blending beheersen zij als geen ander. Zo zijn de druiven voor de Yattarna geoogst in de koele regio’s van Tasmanie en Adelaide Hills. Yattarna komt uit het Aboriginal en betekent ‘beetje bij beetje, geleidelijk’. Deze naam is gekozen omdat de wijn het resultaat is van een jarenlang ontwikkelingsproject waarbij het de ambitie was om een witte wijn te maken die in kwaliteit de evenknie zou zijn van de wereldberoemde Grange.

Schitterende recensies, waarbij de Yattarna vergeleken wordt met Bourgognes van Premier en Grand Cru status, tonen aan dat men hier in geslaagd is. Het Amerikaanse wijntijdschrift Wines & Spirits beoordeelde het oogstjaar 2008 met 93 uit 100 punten. Yattarna is dan ook het Vlaggenschip onder de witte Penfolds-wijnen. De wijn heeft negen maanden gerijpt op Frans eiken (waarvan 49% nieuw).

Proefnotities: Wit goud van kleur met groene reflexen. Intens en complex aroma van citrus, gele perzik, appel, jasmijn en voorjaarsbloemen. De smaak is stevig, maar toont tegelijkertijd een opmerkelijke elegantie en is zowel ingetogen als levendig door de frisse zuren. De wijn is geheel op dronk en behoudt tot zeker zo’n twaalf jaar na oogst zijn kwaliteiten. Succesvolle combinaties zijn te maken met kreeft, vis, kalfs- en varkensvlees, gevogelte (kip, kalkoen, parelhoen, tamme eend) en kaas (romige witschimmelkazen zoals Brie en Chaource).

Alcoholpercentage: 12.5%

Land: Australië

Ligging wijngaard: De beste locaties van Tasmanië en Adelaide Hills.

Regio: Adelaide

Wijnhuis: Penfolds

Wijnkaart-omschrijving: Aroma van citrus, gele perzik, appel, jasmijn en voorjaarsbloemen. De smaak is stevig en zowel elegant als ingetogen met frisse zuren. De witte evenknie van de wereldberoemde Grange.

Wijn/Spijs combinatie: Kreeft, vis, kalfs- en varkensvlees, gevogelte (kip, kalkoen, parelhoen, tamme eend) en kaas (romige witschimmelkazen zoals Brie en Chaource).

Druivenras: chardonnay

Jaar: 2014

Deze wijn is verkrijgbaar bij Oud Reuchlin & Boelen