Eind november opende de ‘hotelkamer van de  toekomst’ zijn deuren. Samen met een aantal partners is er een ‘living lab’ gecreëerd, waar drie jaar lang innovaties voor de  hospitality-branche worden getest.

Innovaties
In een monumentaal pand in het oude centrum van Amsterdam zijn twee type  hotelkamers ingericht: een comfortabele studio en een luxe suite. De  kamers worden in de praktijk gebruikt om te onderzoeken of innovaties  werken. Het project is bedoeld om de hotelbranche te inspireren om te  innoveren. Trend-forecaster en hotelkenner Vincent van Dijk: ‘Technologie moet in de eerste plaats het  verblijf van de gast aangenamer maken. Daarnaast kunnen processen in een hotel efficiënter worden gemaakt.’

Smart
In  de hotelkamer van de toekomst zijn er drie belangrijke thema’s: smart  technology, sustainability en service. Zo is er geen receptie, maar  checken gasten zelf in met hun smartphone. Hiermee kunnen ze ook koffie  zetten en bijvoorbeeld housekeeping bestellen. De hotelkamers zijn  smart: met één device kunnen gasten de verlichting, de temperatuur, de  schermen en de muziek bedienen.

Service
Ook  service is een belangrijk thema. Zo is er een digitale conciërge die 24  uur per dag vragen van voor, tijdens en na het verblijf beantwoordt. Ook  krijgt elke gast een smartphone met onbeperkt internet mee die zij de  stad in kunnen nemen als cityguide. Met deze speciale smartphone kan  direct met de gast worden gecommuniceerd en krijgt het hotel bovendien  meer inzicht in de behoeften van gasten. ‘Big data wordt ook voor hotels  steeds belangrijker. Door meer informatie over de gast en zijn gedrag te  hebben, kun je beter inspelen op persoonlijke behoeften,’ zegt Vincent  van Dijk. Juist de persoonlijke aandacht wordt nog belangrijker en  hierin blijft de rol van de mens extreem belangrijk. ‘Dat is het  belangrijkste wat ik heb geleerd van al mijn ervaring in hotels: de  kwaliteit wordt bepaald door de mensen die in een hotel werken. Ook al  checkt de gast in principe zelf in, zorg ik dat ik er ben om de gast te  ontvangen met een kop koffie of glaasje vermouth. Zij hoeven geen  formulieren in te vullen of creditcard te overhandigen. We weten immers  alles van de gast voordat hij incheckt.’

Sustainability
Tot  slot is duurzaamheid een belangrijke pijler, want steeds meer gasten  selecteren hotels op basis van sustainability. De hotelkamers van  Prinsenhof Suite zijn zo duurzaam mogelijk ingericht. Zo is het bed van  gerecycled staal, is dekbed gemaakt van gerecyclede pet-flessen, zijn de  handdoeken en lakens van organisch katoen, de bedlopers van hergebruikte  spijkerbroeken, wordt het linnengoed duurzaam gewassen en wordt de  ruimte verlicht met gekoelde LED-lampen. De hotelkamers worden  schoongemaakt met gestabiliseerd ozonwater. In de badkamer staan  navul-flacons met natuurlijke ingrediënten, gekoppeld aan een goed doel.  ‘Groen’ wordt ook in de letterlijke zin steeds belangrijker in  hotelkamers. Zo staan er ook plantjes die zichzelf water kunnen geven en  komt er een botanische daktuin, waar kruiden worden gekweekt voor de  cocktails die worden geserveerd.

Partners
In  de toekomst worden bijna alle diensten uitbesteed. Van housekeeping tot  roomservice, van maintenance tot marketing. Hotels kunnen zich helemaal  richten op het belangrijkste: gastvrijheid. De hotelkamer van de  toekomst wordt mogelijk gemaakt door verschillende kwaliteitsmerken die zijn  geselecteerd op duurzaamheid en innovativiteit. De hotelkamer van de  toekomst is gevestigd naast hotel Sofitel Legend the Grand. Hier kan de  gast een uitgebreid ontbijt gebruiken, ontspannen in de spa en 24 uur  per dag roomservice bestellen.

Vincent van Dijk
De hotelkamer van de toekomst is een concept van hospitality-trendbureau HBMEO.
Initiatiefnemer  Vincent van Dijk sliep een jaar lang in alle 365 hotels van Amsterdam  en schreef het boek Amsterdam Slaapt. Sindsdien adviseert hij bedrijven  en overheden op het gebied van gastvrijheid en service.

www.hotelkamervandetoekomst.nl

www.prinsenhofsuite.com