In het weekend van 13 en 14 januari is Amsterdam weer even voor de Amsterdammer. De meest bijzondere hotels reserveren hun kamers voor de locals en de inwoners kunnen zich weer toerist wanen in eigen stad tijdens de zesde editie van Hotelnacht.

Locals only
Alleen locals kunnen een kamer in één van de ruim 45 hotels en deelnemers kunnen naar zo’n 65 culinaire, culturele en creatieve feestjes door de hele stad. Ook kunnen zij typisch toeristische activiteiten ontplooien, zoals een rondvaart door de grachten, een museumbezoek of een rondleiding door de stad. Daarnaast is er ruimte voor een inhoudelijke discussie over de drukte in de stad en de relatie tussen de Amsterdammer en tijdelijke bewoners.

Drukte in de stad
Initiatiefnemer Vincent van Dijk: ‘Er wordt veel geklaagd over de toenemende drukte in de stad en het is goed dat deze discussie wordt gevoerd. We vergeten alleen wel eens waarom Amsterdam zo’n aantrekkingskracht heeft op de toerist. Het kan geen kwaad om de stad daarom één keer per jaar te bekijken door de bril van een toerist. En trots te zijn op alles wat Amsterdam te bieden heeft, in plaats van alleen te foeteren op en te toeteren naar toeristen. Dankzij deze ‘k•t-toeristen’ heeft heeft Amsterdam er wel fantastische bars, restaurants en lobby’s bij gekregen. Dankzij alle nieuwe hotels is de kwaliteit van het centrum sterk verbeterd en worden andere stadsdelen in rap tempo ontwikkeld. Hier hebben Amsterdam en de Amsterdammer veel profijt van.’

Nieuwe hotels
Dit jaar doen er nieuwe hotels mee aan de Hotelnacht, zoals TwentySeven, Twenty Eight en Hyatt Regency, maar ook iconen als Pulitzer, Hotel Seven One Seven en Hotel De L’Europe laten weer zien wat zij in huis hebben. Er kunnen al kamers geboekt worden via de Hotelnacht-website. Er zijn drie verschillende categorieën met bijbehorende prijzen: creative (55 euro), premium (75 euro) en luxury (125 euro).

 

Programma
Vanaf november kunnen vanaf 17,50 euro losse Hotelnacht Tickets (passe-partouts) worden geboekt voor de verschillende evenementen. Het volledige programma wordt medio december bekendgemaakt.

Hotelfestival
Hotelnacht is een initiatief van HBMEO en ontstaan nadat trendwatcher Vincent van Dijk een jaar lang in alle hotels van Amsterdam heeft geslapen. Het evenement wordt mogelijk gemaakt door de deelnemende hotels en partners en is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol hotelfestival dat naar verwachting weer zo’n 10.000 mensen op de been brengt.

www.hotelnacht.nl