De oudste wijnimporteur van Nederland Oud Reuchlin & Boelen viert zijn 285-jarig bestaan en grijpt dit aan om samen met een selectie aan wijnhandelaren, vinologen en trendwatchers de toekomst van de wijnwereld onder de loep te nemen.

285 jaar

Bijna 285 jaar geleden schreef Jacobus Boelen zich in het Poortersboek van Amsterdam als ‘wijncoper’ in. Hij was hiermee de eerste internationale wijnhandelaar van Nederland en grondlegger van het huidige bedrijf Oud Reuchlin & Boelen. Ter gelegenheid van zijn verjaardag wordt Landgoed Duin & Kruidberg twee dagen omgedoopt tot ‘Château Boelen’. Hier komt een selectie van wijnhandelaren, trendwatchers en wijnkenners bijeen om te praten over de toekomst van het wijnvak.

Grote ontwikkelingen

“Als we terugkijken op 285 jaar wijnimport dan is er in de loop der jaren veel veranderd, maar nog nooit gaan de ontwikkelingen zo snel als dit decennium. Onder meer door technologie en internationalisering, maar ook door de snel veranderende klant,” zegt Eric Welles, directeur van Oud Reuchlin & Boelen. “Tegenwoordig is iedereen wijnhandelaar. Iedereen kan een doosje meenemen na een bezoek aan een wijnboer of wijnen vanuit de hele wereld bestellen via internet. De kracht zit hem in het onderscheidend vermogen en het toevoegen van extra waarde. Zoals het leveren van constante kwaliteit en beschikbaarheid. Logistiek is dan ook de belangrijkste pijler van ons bedrijf geworden. Daarnaast wil de klant van vandaag continu verrast worden. Niet alleen met een onderscheidend assortiment en maatadvies, maar een wijnhandelaar moet ook veel sneller in kunnen spelen op internationale trends en zelfs trendbepalend zijn. Omdat de ontwikkelingen zo snel gaan, willen we onze verjaardag aangrijpen om naar voren te kijken in plaats van naar ons rijke verleden.”

Alcoholvrije wijn

Corinne Hofland, Purchase & Portfolio Manager: “We zijn nu volop bezig met thema’s als sustainability en gezondheid. We willen vóór 2025 naar een 100% duurzaam assortiment. Niet alleen wijnen zonder schadelijke stoffen als pesticiden, maar ook gericht op duurzaam transport. Wijnen die minder of geen alcohol bevatten zetten een sterke trend. Daarnaast is customisationbelangrijk: een klant wil zelf zijn blend en verpakking kunnen bepalen, ofwel een volledig op maat gemaakt product afnemen. Tot slot is authenticiteit een belangrijk thema. In een tijd waarin technisch vrijwel alles mogelijk is, willen we terug naar traditionele vinificatie met druiven die goed gedijen in hun oorspronkelijke omgeving en daar de beste resultaten geven.”

Druif van de toekomst

Tijdens de bijeenkomst in Château Boelen wil het wijnbedrijf niet alleen kijken naar de trends van nu, maar met name vooruitblikken op de toekomst, om zo ook de komende 285 jaar toegevoegde waarde te kunnen leveren. Zo komen bijvoorbeeld thema’s als de invloed van klimaatverandering op wijn en de druif van de toekomst aan bod. De bijeenkomst vindt plaats op 15 oktober en is alleen toegankelijk op uitnodiging.

www.orbwijn.nl

Oud Reuchlin & Boelen
Oud Reuchlin & Boelen is de oudste en één van de grootste wijnimporteurs van Nederland en levert kwaliteitswijnen aan de retail-, food- en horecabranche. Jacobus Boelen, dat de naam draagt van de oprichter, is een zelfstandig label binnen het wijnbedrijf en richt zich op de top-gastronomie.