In september organiseerden we de eerste Sherry Trail van Amsterdam. Bij een selectie van bijzondere plekken in de stad proefden we sublieme sherry’s met bijpassende gerechtjes. De Sherry Trail was een vooraankondiging van de International Sherry Week in oktober.

Sherrytocht

De smaakvolle sherrytocht ging van het monumentale vijfsterrenhotel Amrâth Amsterdam via Michelin-restaurant Vermeer naar de rooftopbar SkyLounge Amsterdam. Daar proefden we verschillende type sherry’s van Aurora van Bogedas Yuste en La Guita en pairing bites van onder meer chef Chris Naylor.

Sherry Trail

Stoffig imago

Sherry is bezig met een wereldwijde comeback. Dit jaar was manzanilla, ook wel de ‘dame’ onder de sherry’s genoemd, een van de belangrijkste dranktrends, maar sowieso wordt deze versterkte wijn ontdekt door een nieuwe generatie. Langzaam schudt sherry zijn stoffige imago af en verschijnt het weer op de kaarten van leuke bars en restaurants als aperitief, drank tijdens het eten of in een sherry-cocktails.

Sherry Trail

Verschillende soorten sherry

Geen wonder, want sherry combineert erg goed met eten. En er zijn verschillende type sherry’s, naast manzanilla: fino, amontillado, palo cortado, oloroso en Pedro Ximénez, elk met andere smaakeigenschappen, dus er is altijd wel een goede match te vinden.

Sherry Trail

International Sherry Week

Tijdens de International Sherry Week staat deze wijn wereldwijd even in de spotlight. Afgelopen jaren werden in 25 landen bijna 6.000 sherry-activiteiten georganiseerd. Onderdeel van de internationale week is de London Sherry Trail, waarbij tientallen hotspots sherry en pairing bites serveren. In Nederland is deze week nog niet erg bekend, terwijl Nederland toch het tweede exportland is, maar daar gaat verandering in komen.

Sherry-trend

De verwachting is dat komende jaren de sherry-trend sowieso doorzet. Bestaande bodega’s ontwikkelen sherry’s die passen bij de nieuwe generatie en ook nieuwe wijnmakers gaan aan ook aan de slag met sherry, zoals we dat afgelopen jaren ook hebben gezien bij onder meer gin.

Voor meer persinformatie over Aurora en La Guita, klik hier.