Vermouth is terug! Het drankje dat sinds jaar en dag op zondagochtend wordt gedronken door Spaanse grijzende dametjes, veroverde in rap tempo de hippe horeca van Barcelona en komt nu naar Nederland.

Kleurige spuitflessen
De kleurige spuitwaterflessen produceren een vrolijk bruisend geluid en maken van de kruidige wijn een dorstlessend doordrinkdrankje. Steeds meer bars serveren Vermouth met een kleine selectie tapas, zoals olijven, brood met olijfolie, een selectie worst of pickles. Zo wordt een Vermouth-momentje (Hora del Vermut) gecreëerd, om de lichte honger tussen lunch en diner te stillen.

Kruiden
Vermouth is een versterkte wijn die al sinds de 18e eeuw wordt gemaakt. Aan de wijn worden kruiden als tijm en vanille worden toegevoegd. De naam ontstond door Wermut, Duits voor het kruid Alsem. Er komen steeds meer kwalitatieve Vermouths op de markt. De meeste komen uit Italië, maar ook in Spanje wordt heerlijke Vermut geproduceerd. De rode Vermouth wordt geserveerd in een laag glas met ijs, een schijfje sinaasappel, vaak een olijfje en desgewenst soda.

 

Negroni
Naast rode Vermouth (rosso), zijn er een witte en een Dry-variant. De laatste wordt gebruikt voor cocktails, zoals de eveneens populaire Negroni en Americano. Ook in Nederland zetten steeds meer bars en restaurants kwalitatieve Vermouth op de kaart. Het grote voordeel: Vermouth is veel betaalbaarder dan bijvoorbeeld Gin & Tonic, maar ziet eruit als een cocktail.

HBMEO verzorgt de marketing voor verschillende Vermouth-merken in Nederland, waaronder het Italiaanse merk Drapò Vermouth uit Turijn en Olave Vermouth uit Spanje.