We gaan niet meer naar restaurants voor alleen het eten. De gast van vandaag wil verbaasd en vermaakt worden. De populaire marketingterm ‘beleving’ doet ook zijn intrede in de horeca.

We brengen meer tijd door in de horeca dan ooit. Het is nu heel normaal om de dag te beginnen met een kop koffie buiten de deur. Iets wat in landen als Frankrijk of Italië altijd al gebeurde, maar wat Nederland pas een paar jaar geleden heeft opgepikt. Ook is het de gewoonste zaak van de wereld om je in een koffie- of lunchtent neer te vlijen met je laptop, daar tijdelijk kantoor te houden en af te spreken met collega’s en klanten. Om het einde van de werkdag te vieren, kun je tegenwoordig kiezen uit wijnbars, biercafés en cocktailzaken, waar je tegenwoordig ook een goeie bite kunt bestellen.

All-day delivery

Als we al thuis eten en drinken, dan kun je kiezen uit verschillende apps die je de lekkerste maaltijd uit restaurants, dranken en zelfs cocktails komen brengen. Koken wordt steeds meer een hobby, voor de momenten dat we wel tijd hebben. In de toekomst krijgen we zelfs nog veel meer mogelijkheden om vers eten en drinken te laten bezorgen, door nieuwe technologieën en wordt een eigen keuken overbodig. Het is trouwens ook een stuk efficiënter en duurzamer dan eten via een supermarkt aan te schaffen en zelf te bereiden.

Laagdrempelig

Mensen spenderen meer tijd in de horeca, maar zijn tegelijk wel erg bewust geworden hoe ze hun geld uitgeven. Liever gaan ze vaker uit eten voor een betaalbare prijs. Zoals in elke branche heeft de middenmoot in de horeca het lastig gehad, maar inmiddels hebben restaurants en bars door dat als ze inspelen op de behoeften ze veel geld kunnen verdienen. Fast casual dining, all-day restaurants, single-item restaurants. ‘Uit eten gaan’, zoals we dat vroeger deden, zien we bijna niet meer. Naar een restaurant met een voor-, hoofd-, nagerecht en een kop koffie na.

Restaurantervaring

Is er dan geen ruimte meer voor het ‘ouderwetse’ restaurant? Jazeker wel. Maar als we een avond uit eten gaan, dan kiezen we juist voor een bijzonder restaurant waar op hoog niveau wordt gekookt. Gerechten die we thuis niet kunnen maken met ingrediënten die niet in de supermarkt te vinden zijn. Restaurants waar bijzondere chefs aan het roer staan die experimenteren met nieuwe smaken en nieuwe kookstijlen zijn nog nooit zo populair geweest. Alles draait om de experience. Mensen zijn zelfs bereid om voor een unieke restaurantervaring in het vliegtuig te stappen of een half jaar op een wachtlijst te staan.

Chef’s Table

Als mensen een avond écht uit eten gaan en veel geld uitgeven, dan verwachten ze tegenwoordig ook meer dan kwalitatief hoogstaand eten. Ze willen verrast en vermaakt worden. De horeca speelt daar op verschillende manieren op in. Je ziet bijvoorbeeld weer steeds vaker tafelbereidingen, waarbij de chef naast je staat als hij de laatste hand legt aan een gerecht of bijzondere manieren van serveren, met veel effecten en bombarie. En de chef’s table, waarbij je de witte brigade op de vingers kunt kijken, is in opkomst. Mensen zijn bereid om meer geld neer te leggen voor een unieke en liefst persoonlijke ervaring.

Cultuur

Ook eeuwenoude ceremonies en rituelen worden van stal gehaald, om meer context te geven aan het eten en drinken en een link te leggen met cultuur en tradities. We zullen in de toekomst sowieso steeds vaker zien dat cultuur wordt gecombineerd met horeca en dan niet een restaurant in een museum of een bar in een theater, maar een concept waarin cultuur en culinair verweven worden tot één geheel. De horeca wordt gebruikt om de nieuwe generatie, die niet zo snel naar een toneelstuk of concert gaat, in aanraking te brengen met cultuur. Of om iets te leren. Saaie kost gaat er een stuk beter in onder het genot van een goed glas of mooi bord. Of wat dacht je van het ouderwetse ‘diner dansant’ dat weer in zwang is.

Technologie

Ook nieuwe technologieën worden gebruikt om een betere experience te krijgen. Augmented reality of interactieve projecties bijvoorbeeld, digitale tools om te bestellen of robots die eten komen serveren. Met name Azië loopt hierin voorop. Ook gaming wordt steeds vaker gebruikt als entertainment tijdens het eten.


Hieronder een paar voorbeelden van restaurants die beleving voorop stellen:

Ceremonies bij Zheng

Restaurant Zheng, het nieuwe restaurant van Han Ji, creëert een avondvullende ervaring met een culinaire rondreis van 12 chapters langs verschillende Chinese keukens, waarbij eeuwenoude ceremonies en rituelen uit Keizerlijk China worden gebruikt en de Chinese cultuur wordt gekoppeld aan de culinaire experience.

Chef’s Table

De Chef’s Table is in opkomst. Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge is een no-table restaurant waarbij de gast aan een grote bar zit met zicht op de centrale keuken. In september lanceert Chris Naylor een nieuw concept rond de Chef’s Table van zijn Michelin-restaurant Vermeer.

 

Culinaire opera

Een voorbeeld van een concept waar culinair en cultureel elkaar ontmoeten was El Somni, een culinaire opera van El Celler de Can Roca in Barcelona, een multidisciplinair spektakel.

Bron: HBMEO Trends