Na de (woon)keuken, de badkamer wordt nu de slaapkamer de belangrijkste ruimte. Het bed wordt hét middelpunt van ons huis. 

Eerst was er de woonkeuken. Toen kwam de wellness-trend. Van onze badkamer maakten we een luxe hamam met dubbele regendouche en stoomcabine. Nu is de slaapkamer aan de beurt. De ruimte waarin we eenderde van ons leven doorbrengen, was altijd een ondergeschoven kind. Bij rondleidingen door een nieuw huis wordt het slaapdomein vaak overgeslagen. Niet alleen omdat het de intiemste plek van het huis is, maar ook omdat bij de slaapkamer vaak het geld op was. Dat is snel aan het veranderen. In plaats van een dure auto voor de deur, is nu een kwaliteitsbed hét statussymbool.

Slaapkamer als living
Dat is niet zo verwonderlijk. We brengen steeds meer tijd door in de slaapkamer. Niet alleen om te slapen. We lezen in bed, kijken televisieseries in bed, werken er, beantwoorden er onze e-mails en houden er onze sociale accounts bij. Geen wonder dat we de slaapkamer steeds meer inrichten als woonkamer, als het even kan met open haard, zitje, een groot televisiescherm en een boekenkast.

Flexibiliteit
Er is ook een psychologische component. Zeker in deze tijden van terreurdreiging voelt het bed als het veiligste plekje van het huis, waar we ons graag terugtrekken. Alsof we terugverlangen naar de veiligheid van een baarmoeder. In het beschermende bed omringen we onszelf met een kwaliteitsmatras, zachte kussens, lakens, donzige dekens en bed-sjaals. Een bed moet allereerst comfortabel zijn, maar de flexibiliteit is net zo belangrijk. Omdat het ook wordt gebruikt als bank of stoel, wil je de vorm en stand van het bed kunnen aanpassen. Vroeger kon je het rug- en voetendeel in hoogte verstellen, tegenwoordig kun je ook de hoogte variëren. Ook de stevigheid van het matras zelf wordt aangepast aan de behoeften van de gebruiker. Of het matras wordt in de fabriek op maat gemaakt, en door ingebouwde techniek past het zich straks automatisch aan de gebruiker aan, geeft extra ondersteuning waar nodig of corrigeert de houding van de slaper.

Intensive care
Als we iets willen leren van hoe bedden er in de toekomst uitzien, dan moeten we kijken naar het ziekenhuis. Zeker op de intensive care staan tegenwoordig innovatieve bedden die met één druk op de knop alle kanten op kunnen bewegen, zodat een patiënt gemakkelijk in en uit kan stappen en het bed eenvoudiger kan worden verschoond. Dit zijn futuristisch ogende kruisingen tussen een bed en een stoel die al snel 50.000 euro kosten. Bedden waarop zelfs stuurbekrachtiging zit, zodat verpleegkundigen ze moeiteloos door de ziekenhuisgangen kunnen manoeuvreren. In de matras zit een ingenieus luchtsysteem, dat de patiënt een duwtje in de rug kan geven, zodat hij zich eenvoudig kan omdraaien of makkelijker kan uitstappen. Niet alleen erg handig voor de patiënt, maar vooral voor het ziekenhuispersoneel dat niet meer hoeft te tillen.

Slaaphygiëne
Het belang van slapen kan niet worden overschat. Niet alleen voor onze fysieke gezondheid, maar ook voor onze geestelijke gesteldheid. Slecht slapen is voor veel mensen een geliefd gespreksonderwerp en veel ziekten, zoals angststoornissen en depressie, gaan samen met verstoorde slaap. Ieder mens heeft zijn eigen slaapbehoefte en aan een goede nachtrust kun je zelf veel doen. Om goed te kunnen slapen is ‘slaaphygiëne’ belangrijk: rust, reinheid en regelmaat en niet te veel cafeïne en alcohol, op tijd stoppen met eten, werken en televisie kijken. Er zijn inmiddels ook hulpmiddelen zoals apps, die de rol hebben van slaapcoach en bijhouden hoe jouw slaap-patroon is. Een digitale slaap-planner die zorgt voor optimale nachtrust en een wekker die je op het juiste moment wekt, zodat je uitgerust opstaat.

Slaap-app
Er zijn ook apps die communiceren met sensoren in je matras, die precies meten hoe vaak je je omdraait en je temperatuur, hartslag en ademhaling in de gaten houden. Zo kan je matras je bijtijds waarschuwen als je een ziekte onder de leden hebt, maar je ook inzicht geven in je slaappatroon en adviseren hoe je beter kunt slapen. Samsung lanceerde vorig jaar een apparaatje dat je in elke matras kunt plaatsen en ook deze zaken kan meten. Het leuke is dat dit ook ‘praat’ met andere apparaten. Als de sensoren meten dat je in slaapt valt, wordt automatisch de televisie uitgeschakeld, het licht gedimd en de verwarming lager gezet. In de ochtend meet het apparaat wat voor jouw biologische klok het perfecte moment is om te ontwaken en worden automatisch de verlichting, muziek en de koffie-machine aangezet.

Omdat ieder mens een eigen slaappatroon heeft, met een eigen lichaamstemperatuur, is het een stuk ingewikkelder als je samen slaapt. Slimme matrassen houden hiermee rekening en zoeken naar een optimaal moment voor beide bedpartners.

Dit artikel verscheen eerder in Juist Magazine.