Vakantie vieren is letterlijk zou oud als de weg naar Rome, maar dat gaat in de toekomst veranderen.‘Vakantie is niets meer dan een mindset’.

Vakantierecht
De oude Romeinen gingen al met vakantie naar badplaatsen om tot rust te komen, terwijl in het klassieke Egypte de vakantie was bedoeld om zich te inspireren door imposante piramides en andere bouwwerken. In onze maatschappij is de vakantie zoals we die nu kennen ontstaan aan het begin van de negentiende eeuw. De rijke bovenlaag trok er in de zomer op uit om te ontspannen, terwijl het gewone volk het hele jaar doorwerkte. Tegenwoordig is vakantie een recht voor iedereen.

Handpicked vakanties
Het boeken van vakanties is de laatste tijd flink veranderd. Gingen we vroeger naar een reisbureau om een samengestelde reis te laten boeken, afgelopen jaren hebben mensen geleerd hoe ze zelf via internet de beste vluchten en hotels kunnen boeken. Vroeger werden vakanties soms een half jaar van tevoren geboekt, nu beslissen mensen vaak op het laatste moment dat ze gaan en waar ze naartoe gaan. Door de grote hoeveelheid vluchten, hotels en airbnb’s kun je op het laatste moment een reis boeken en is op de bonnefooi reizen voor velen de ultieme vorm van vrijheid. Het boeken gaat nog veel verder veranderen. Terwijl nu boekingssites worden gebruikt met een groot aanbod, of juist een curated site met een handpicked selectie van hotels of vakantiehuizen, worden in de toekomst reizen op maat gemaakt.

Technische innovaties
Technische innovaties spelen hierbij een belangrijke rol. Omdat de apparaten om ons heen precies weten wat ons bestedingspatroon is, onze agenda en voorkeuren kent, kunnen vakanties bijna automatisch worden ingepland. Door middel van big data kan de meest efficiënte en betaalbare reis worden samengesteld die aansluit bij onze reiswensen. Daar komt geen boekingstool meer aan te pas. Die persoonlijke service zien we al bij de nieuwe generatie reisbureaus, die echt reizen op maat samenstellen, in plaats van standaardpakketreizen aanbieden.

Twee jaar vakantie
Een belangrijke trend is ook dat we langer met vakantie gaan. Een korte weekendtrip of een weekje zon is voor veel mensen niet lang genoeg om echt uit te rusten of inspiratie op te doen. We maken daarom steeds meer tijd vrij voor een vakantie van een paar maanden tot zelfs een jaar. We gebruiken deze tijd om afstand te nemen van ons leven en te bekijken welke kant we willen uitgaan. Niet zo gek: nu we ouder worden en langer blijven werken, is het af en toe nodig om nieuwe wegen in te slaan. Nieuw is het fenomeen van de lange vakantie niet. Voor de Romeinen was een vakantie van één of twee jaar niet abnormaal.

Vakantiespreiding
Tientallen jaren lag het accent op de zomervakantie. Nu zien we wereldwijd dat vakanties over het hele jaar worden verspreid. Er komen meer zzp’ers en flexibeler werkcontracten, dus mensen zijn vrijer in het kiezen van een vakantieperiode. Bovendien is er de vergrijzing. De babyboomers hebben genoeg gespaard om het hele jaar door te kunnen reizen en maken hiervan hun nieuwe levensdoel. Ook in steden lopen er het hele jaar door toeristen rond. Dit komt ook doordat er in steeds meer landen economische groei is, waardoor steeds meer wereldburgers met vakantie kunnen gaan.

Milieubewust
Het aantal vakantiebewegingen neemt komende jaren alleen nog maar meer toe en dit vormt een steeds grotere belasting voor het milieu. Nu duurzaamheid een steeds belangrijker thema wordt, gaan we beseffen dat het eigenlijk niet te verantwoorden is om een paar keer per jaar in het vliegtuig te stappen. De hoger opgeleide voorhoede zal als eerste zoeken naar alternatieven om te ontspannen. Bijvoorbeeld door een vakantie in eigen stad. Overnachten in een luxe hotel met wellness-faciliteiten kan ook zorgen voor totale ontspanning en is niet alleen minder belastend voor het milieu, maar scheelt ook in reiskosten en -tijd.

Mindset
Vakantie is niets meer dan een mindset, en als je de kunst verstaat om vaker momenten van ontspanning te creëren, dan is het niet eens meer nodig om naar de vakantie toe te leven. Dit betekent een ander levensritme, aanpassing van je levensomgeving, maar ook techniek kan hier een rol spelen. De juiste verlichting kan ervoor zorgen dat je beter ontspant en door voortdurend ons leven te monitoren, gaan apps helpen om op tijd te relaxen. En virtual reality is natuurlijk een geweldige tool om je even in een andere omgeving te wanen en zo tot rust te komen. Een vakantie in eigen huis of in eigen hoofd wordt dé nieuwe luxe.

Dit artikel verscheen eerder in Juist Magazine.