De kamerdeur openen of koffiezetten met je smartphone en een badkamerspiegel die vertelt wat voor weer het wordt. Op de Independent Hotel Show gingen we op zoek naar de hoteltrends van dit moment. Veel van deze trends en gadgets zijn ook na deze hotelbeurs te bewonderen in de Hotelkamer van de toekomst.

Trend 1: Easy Check-in

Er is niets vreselijker dan een wachtrij bij de receptie. Online inchecken wordt gelukkig de nieuwe standaard. Onderweg selecteert de gast in een app het gewenste kamertype en het uitzicht of soort bed naar keuze. Vervolgens krijgt hij een kamernummer en digitale sleutel. En door zijn smartphone in de buurt van het slot te houden, gaat de deur automatisch open. Veel apps hebben ook een don’t disturb en housekeepingknop.

Trend 2: Smart Hotel Room

In een smart hotel room kan de gast met één druk op een knop de kamer in nachtstand zetten, waarbij
de gordijnen automatisch sluiten, de muziek uitgaat, de lichten dimmen en de airco op standje geruisloos gaat. Steeds meer hotels leggen een iPad op de kamer waarmee de gast zelf zijn kamer kan besturen en eenvoudig een ideaal leefklimaat voor zichzelf kan creëren. Aanwezigheidssensoren detecteren of een gast in de kamer is, dus hierop kunnen de temperatuur en de verlichting worden aangepast, wat de kamer ook nog eens milieuvriendelijk maakt.

Slim bed
Ook matrassen worden slimmer. Ingebouwde sensoren passen de temperatuur en stevigheid
aan op basis van het lichaam van de gast. En ook de bedbodem wordt smart. Zo kan de gast het hoofdeinde omhoog laten gaan op het moment dat hij gewekt wil worden of het matras laten bewegen, als de partner snurkt bijvoorbeeld.

Slimme koffie
Zelfs de koffiemachine wordt smart! De gast kan met zijn smartphone of zelfs smartwatch koffiezetten, zoals hij hem graag drinkt: met de juiste hoeveelheid melk en koffie. Door een icoontje aan te klikken komt een verse espresso of macchiato uit een strak ontworpen designkraan. Interessant voor hotels is de toevoeging van een betaalsysteem, zodat gasten contactloos kunnen betalen.

Trend 3: Customization

Vroeger waren hotels voorbereid op alle type gasten, van zakenman tot familie. Hotels
hadden zoveel mogelijk standaarden, zodat de gast vooral niet voor verrassingen kwam
te staan. Tegenwoordig wil de consument juist wél verrast worden, liefst elke keer opnieuw. Door middel van big data kunnen hotels steeds beter voorspellen wat een gast precies wil. Neem de minibar. Als je weet dat je gast graag gin-tonic drinkt, dan zet je een persoonlijk mixpakket op de kamer waarmee hij zijn favoriete cocktail kan shaken. In de toekomst kan de sfeer en het design van de kamer zelfs aangepast worden op de persoonlijke wensen van de gast.

Trend 4: Personal Communication

Als hotels iets van B&B’s kunnen leren, is het de persoonlijke communicatie met een gast. Bijvoorbeeld via een smartphone met gratis internet en internationaal bellen die de gast mee kan nemen als hij de stad in gaat. Het hotel kan eenvoudig een berichtje sturen naar zijn gasten. Bijvoorbeeld in geval van een crisissituatie, voor upselling of om een wijnproeverij in de bar aan te kondigen. En wat dacht je van een slimme servicebel? Met een simpele druk, krijgt de dienstdoende butler een seintje op zijn mobiele telefoon en snelt hij naar de kamer.

Trend 5: Flexible Furniture

Hotelkamers worden steeds kleiner, dus het is belangrijk om ze zo efficiënt mogelijk in te richten.
Dat kan door veelzijdige meubels te gebruiken die meer dan één functie hebben. Wat dacht je van een
koffietafel die je in een simpele beweging kunt uitklappen tot bureau? Of een spiegel en een televisie in één. Door middel van een sensor verandert het televisiebeeld in een spiegel als een gast in de buurt komt.

Trend 6: Voice-control

‘Zet de temperatuur op 20 graden’ of ‘Doe het licht uit’. Stemgestuurde speakers veroveren de wereld. Ideaal voor hotels, want de gast kan in zijn eigen taal spreken en hoeft niet meer urenlang te zoeken naar dat ene lichtknopje. Stemherkenning wordt steeds beter, zodat iemands eigen playlist automatisch wordt afgespeeld of een bestelde taxi automatisch wordt belast op zijn of haar creditcard.

Trend 7: Douche-WC

In Azië al jaren populair, maar nu pas verovert de douche-wc de westerse wereld. Lekker hygiënisch: er is geen toiletpapier nodig, want de toiletbezoeker wordt schoongespoeld én droog geföhnd, en het toilet spoelt bovendien automatisch door. Zelfs de bril gaat vanzelf omhoog of omlaag, zodat de gast niets meer hoeft aan te raken. Tot slot worden nare luchtjes direct weggezogen. Een must-have voor elke suite, maar voor minder luxe hotel(kamer)s is er ook een speciaal voor hotels ontwikkelde variant met alleen een douchefunctie.

Trend 8: Clean Air

Door de toenemende luchtvervuiling en allergieën wordt schone lucht steeds belangrijker. Niet alleen buiten, maar juist ook de luchtkwaliteit binnen wordt zo belangrijk dat hotelgasten meer geld over hebben voor een kamer met schonere lucht, blijkt uit internationale onderzoeken. Nieuwe hotels investeren dan ook fors in klimaatinstallaties. Voor bestaande hotels komen er steeds meer systemen op de markt waarmee de gast de luchtkwaliteit in de kamer zelf kan reguleren.

Trend 9: Healthy Housekeeping

Niet alleen de gast heeft recht op frisse lucht, maar ook voor je eigen medewerkers is een gezonde leefomgeving belangrijk. Dat betekent een omgeving zonder chemische schoonmaakmiddelen. Een nieuwe trend is schoonmaken met gestabiliseerd ozonwater. Aan kraanwater wordt ozon toegevoegd. Het maakt elk oppervlak streeploos schoon, doodt ook bacteriën en schimmels en verwijdert bovendien nare geurtjes. En na een dag wordt het weer omgezet in water.

Trend 10: Green is the new Gold

Als er één branche is waar verschil gemaakt kan worden, dan is het wel de hospitality-branche met de grote hoeveelheden wasgoed, schoonmaak- en verzorgingsproducten. Steeds meer hotels kiezen voor luxe navulverpakkingen zeep en shampoo, in plaats van de vermaledijde wegwerpflacons. Ook uniforms worden steeds duurzamer. Bijvoorbeeld gemaakt van overstock (niet-verkochte kleding) of waterafstotend materiaal, waardoor het langer meegaat.

HOTELKAMER VAN DE TOEKOMST
Sinds 2018 worden innovaties voor de hotelindustrie getest op échte gasten: een living lab van trendbureau HBMEO in het centrum van Amsterdam. Onder meer Dyson, Samsung, Google, Auping, TopBrewer en EW Facilities testen hier innovaties en services.

Dit artikel verscheen eerder in Entree Magazine.