De vijf designtrends van 2023


In aanloop naar de Independent Hotel Show Amsterdam op 14 en 15 maart, ging trend-forecaster Vincent van Dijk langs verschillende nieuwe hotels in België en Nederland om de belangrijkste designtrends voor 2023 in beeld te brengen. 

Interieurdesign wordt steeds belangrijker voor hotels. Waar een hotelkamer vroeger vooral functioneel moest zijn, draait het nu steeds vaker om schoonheid. Het design van een kamer bepaalt hoe de gast zich voelt. Waar een paar jaar geleden het interieurdesign van hotels nog onderhevig was aan trends, wordt nu gezorgd naar een eigen identiteit en tijdloosheid. Het elke paar jaar aanpassen van hotelkamers en -restaurants is immers niet duurzaam.

INTERIEURS WEERSPIEGELEN ONS VLUCHTGEDRAG

Nooit eerder leken crises en bedreigingen elkaar zo snel op te volgen. Dat heeft absoluut impact op de manier waarop we met design omgaan. De interieurs weerspiegelen als het ware ons vluchtgedrag. Hier zijn vijf belangrijke designtrends waar we dit jaar niet omheen kunnen.

1. ZENSATIONAL

MINIMALISTISCHE INTERIEURS

In deze turbulente tijden van haperende economie en oorlog, willen mensen zich af en toe even terug kunnen trekken in een omgeving die rust geeft. Een interieur waar mensen de dagelijkse zorgen en hectiek even achter zich kunnen laten. Geen drukke designs of felle kleuren, maar gradaties van wit en natuurtinten. Functioneel design, met veel aandacht voor vormen, tactiliteit, licht, geur. Dit zien we terug in het interieurdesign van hotels en dit heeft ook weer invloed op de inrichting bij mensen thuis. Zij maken van hun slaapkamer en badkamer een hotelsuite, waar ze zich even terug kunnen trekken. Een plek waar geen spullen rondslingeren, maar die volledig zen is.

2. BLURRING BOUNDARIES

BINNEN VS. BUITEN

Een andere manier waarop mensen willen ontsnappen aan de wereld is de natuur. Dat zit ingebakken vanaf de oermens. We gaan naar luxe plekken, die omringd zijn met natuur en brengen bomen en planten naar de stedelijke omgeving en naar het interieur. Nu het warmer wordt, spenderen we steeds meer tijd buiten. Terrassen, patio’s worden ingericht als het interieur en de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Een hotelkamer zonder planten wordt gezien als kil en de bar, in de restaurants en algemene ruimten worden overwoekerd door groen. Het groen is een reminder van de liefde voor de natuur, iets wat voor de hotelgast steeds belangrijker wordt. Ze worden niet alleen gebruikt voor decoratie, maar ook zien we een groei in het aantal moestuinen, waar planten en kruiden voor consumptie worden geteeld.

3. IMMERSIVE ART

HET HOTEL ALS NIEUWE ART-GALLERY

Ook kunst en fantasie vormen een ontsnappingsmechanisme. Waar op de hotelkamer vroeger een schilderij van bloemen hing, om vooral geen enkele gast voor het hoofd te stoten, zien we dat de kamer nu wordt gevuld door kunst. Elke kamer krijgt een andere identiteit door de schilderijen, foto’s en beelden die neer worden gezet. Ook andere ruimten in hotels worden gebruikt voor exposities. Dat zorgt niet alleen voor een prettig interieur, maar het ondersteunt ook nog eens de kunstwereld. Bovendien trekt het meer locals, maar ook internationale gasten aan die interesse hebben in cultuur. Daarnaast zien we steeds vaker samenwerkingen tussen musea en hotels. Ook zien we dat kunstenaars worden ingeschakeld voor het interieur, waardoor de grens tussen kunst en functionaliteit vervaagt.

4. MONUMENTAL HERITAGE

HERGEBRUIK VAN MONUMENTALE GEBOUWEN

De vierde manier van ontsnapping is een duik in het verleden. Waar hotels vroeger met grote moeite marketingconcepten moesten bedenken, kiezen ze steeds vaker voor monumentale panden met een rijk verleden, waar verhalen voor het oprapen liggen. Een duurzame ontwikkeling, want leeg laten staan is zonde en afbreken uit den boze. Kerken, kloosters, banken en kastelen die hun functie verliezen worden voorzien van een duurzame jas en gebruikt als hotel en restaurant. Een enkele toevoeging is genoeg, want je wilt het gebouw zoveel mogelijk intact laten.

5. MULTI-USE SPACES

<h3 class=””story__subtitle””>5. MULTI-USE SPACES</h3>

EAT, MEET, WORK & CONNECT

Na twee jaar van thuis werken en eenzaamheid, popelen mensen om elkaar te ontmoeten en dan het liefst niet thuis of op kantoor, maar in een omgeving vol luxe en service. Hotels, bars en restaurants spelen steeds meer in op deze wens en creëren prettige plekken waar je urenlang kunt werken, gelijkgestemden ontmoet, afspreekt met vrienden en collega’s, waarbij je de hele dag kunt bestellen. Van koffie tot cocktail. In plaats van steriele meetingrooms zien we inspirerende ruimten ontstaan waar werken, eten, drinken en ontmoeten door elkaar heen lopen. Waar internationale gasten locals kunnen ontmoeten en waar langzaam duidelijk wordt: de scheidslijn tussen huizen, kantoren en hotels verdwijnt. Over 30 jaar leven we allemaal in hotels. Tijd voor de laatste vlucht, die naar de toekomst.

Meer trends op de Independent Hotel Show Amsterdam:
www.independenthotelshow.nl