Ecotoerisme is een van dé reistrends van 2018.

Mensen selecteren hun hotel en bestemming steeds vaker op basis van duurzaamheid. Reizen met een verhaal wordt steeds belangrijker en als dat verhaal ook nog eens sustainable is, dan scoort dat hoog. Ecotoerisme wordt komend jaar een leidende reistrend. We vliegen de hele wereld over naar eco-resorts, wat natuurlijk verre van duurzaam is.

Lefty
Ecotoerisme klinkt misschien een beetje lefty. Alsof je moet kamperen tussen de scharrelkippen en met opgevangen regenwater buiten moet douchen. Nee, ecotoerisme heeft een luxe variant die afgelopen jaren steeds populairder wordt: eco-design. Want naast natuur, vinden we het architectonische ontwerp van een vakantieverblijf steeds belangrijker worden. Liefst zo minimalistisch en futuristisch mogelijk, maar wel met een buiging naar de natuur. Architecten en ontwerpers gaan dan ook helemaal los op eco- hotels, boomhutten en andere milieuvriendelijke pareltjes met hergebruikte materialen, zonnepanelen en prachtige vormen.

 

Ecocapsule
Wat dacht je bijvoorbeeld van Bisate Lodge? Dit zijn luxe boomvilla’s in Rwanda, ontworpen als hommage aan het de lokale cultuur en het vulkanische landschap. Of de eivormige Ecocapsule die zelf zonne- en windenergie opwekt en water drinkbaar maakt. Omdat hij zelfvoorzienend is, kun je hem op elke plek in de natuur zetten. Want dat hoor natuurlijk bij het moderne ecotoerisme: we willen één worden met de natuur, maar wel op een zo comfortabele en luxe mogelijke manier. Groen is duidelijk het nieuwe goud.

Eén met de natuur
Het belangrijkste is dat we één willen zijn met de natuur. Het liefst staan de cabins midden in het landschap met een zo wijds mogelijk uitzicht en afleiding, zoals de kamers van hotel VIVOOD Landscape Hotel in Alicante of Landscape hotel Juvet in Noorwegen. Techniek, architectuur en natuur worden samengekneed tot fantastische iconen die duurzaamheid voor eens en voor altijd uit de geitenwollensokkensfeer trekken.

Een gedeelte van dit artikel is ook gepubliceerd in Juist Magazine.