Steeds meer hotels hebben afgelopen jaren hun minibar de deur uit gedaan. De service was te duur voor zowel de gast als voor het hotel en geen verplichte eis meer voor luxehotels. Steeds vaker wordt hij vervangen door bijvoorbeeld een mini-shop in de hotellobby, roomservice ‘nieuwe stijl’ of door pre-packed concepten als MiniBarBox.

Ultieme hotelgevoel
Het regelmatig controleren en vervangen producten in minibars is een tijdrovende en dus dure bezigheid voor hotels. En toch wordt een minibar in de kamer nog steeds gewaardeerd. Het eerste wat veel gasten doen als ze een hotelkamer binnenkomen is even een blik werpen in de minikoelkast. Een minibar versterkt het ultieme hotelgevoel, net zoals een fluffy badjas en een keur aan geurige zeepjes en andere amenities. Hoe teleurstellend is het dat de minibar tegenwoordig vaak leeg is of dat de inhoud beperkt is tot een flesje water. De gast snelt dan vaak naar de supermarkt om de hoek, om voor weinig geld wat eerste levensbehoeften aan te schaffen. Je kunt als hotel de omzet beter in huis houden, door een eigen food-market in de lobby te zetten.

Geen M&M’s
Omdat service steeds belangrijker wordt voor hotels, om zich te onderscheiden van concurrenten, maar ook bijvoorbeeld Airbnb’s, is het misschien juist slim om de minibar weer van stal te halen. Alleen dan zonder de dodelijke blikjes cola, de calorierijke Mars-repen en M&M’s, want die passen écht niet meer bij deze tijd. De minibar is juist een platform om iets bijzonders mee te doen en een selectie van mooie merken te presenteren die naadloos aansluiten bij het concept van het hotel.

Interessante doelgroep
We zien dan ook steeds meer interessante samenwerkingen ontstaan tussen kwalitatieve merken die een hotel maar al te graag gebruiken als marketing-platform om zich op deze manier te presenteren aan een interessante doelgroep. Hotelgasten zijn in een bijzondere mood en staan vaak open voor het proberen van nieuwe producten en hebben ze geld over voor luxe en lifestyle.

 

 

Minibar als marketingtool
Omdat de minibar steeds meer verandert in een marketingtool, worden producten voor een speciale prijs aangeboden aan hotels, zodat ze voor niet te veel geld of zelf kosteloos kunnen worden aangeboden. Eigenlijk vergelijkbaar met airlines, een ander interessant marketingplatform, waar we een combinatie zien van sales met onboard retail en het creëren van een experience, door bijzondere producten, cocktails en services aan te bieden die bijdragen aan de ervaring van de reiziger.

All-inclusive
Dat kosteloos aanbieden van de minibar is iets wat we bij steeds meer hotels zien. Geen wonder: all-inclusive minibars kunnen altijd rekenen op veel sympathie van de gast. Een gevulde koelkast met gratis items geeft het gevoel van luxe, maar ook van huiselijkheid. Het vergroot de kans op een positieve review en je kunt dit in de kamerprijs verdisconteren. Loopt een hotel hier op leeg? Zeker in de luxehotels is het niet zo dat iedere gast de hele minibar leegrooft. Gemiddeld is dit beperkt tot een enkel drankje of snack per persoon.

Minibar-trends
Maar het gaat natuurlijk altijd om de inhoud. Hoe kun je ervoor zorgen dat de minibar helemaal up-to-date is? Hier zijn een paar minibar-trends. De belangrijkste trend van dit moment is health. Gasten zijn steeds meer met hun gezondheid bezig en consumeren bewuster. In plaats van alcohol, kiezen ze een sapje of een bijzonder watertje. Als ze dan toch een alcoholische versnapering willen, dan iets licht-alcoholisch of een kwalitatief drankje, zoals een mooie cocktail. Bijvoorbeeld van MiniBarBox, die cocktailpakketten ontwikkelt, die alle ingrediënten bevatten om zelf een smakelijke cocktail te maken.

Puur & functioneel
Ook puur is een belangrijke trend: geen toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen, maar puur natuur. De smaak ontstaat bijvoorbeeld door kruiden of natuurlijke smaakmakers. Het liefst heeft een drankje ook nog een functie, bijvoorbeeld een positieve werking op de gezondheid.

Cold brew coffee
Ook dranken op basis van thee zijn een belangrijke trend van dit moment en ook cold brew coffee is een must-have in de minibar van nu. En spicy is dé nieuwe smaaktrend, na bitter en zuur en dat zien we ook terug in de frisdranken. Kijk niet vreemd op als je opeens in vuur en vlam staat door spicy ginger, cayennepeper of chilli in je drankje. Soft drinks is dus bepaald niet meer de juiste benaming. Ook water met natuurlijke smaakstoffen wordt steeds belangrijker en gebrouwen frisdranken.

Go global
Duurzaamheid blijft ook komende jaren belangrijk. Dranken die iets bijdragen aan de wereld, zoals Marie-Stella-Maris, of die waste tegengaan, zoals ThijsTea. De hele local-trend is wel een beetje over. Tegenwoordig is het juist leuk om een lokaal biertje uit New York aan te treffen in de Amsterdamse minibar, liefst naast een typisch Japans theedrankje en een Mexicaans sapje. We leven in een tijd van internationalisatie en dat zien we ook graag terug in onze minibar.

 

We selecteerden 10 items die vandaag de dag niet mogen ontbreken in een minibar of minishop. Geen alcoholische versnaperingen, maar functional en pure drinks. En geen kiloknallers, maar verantwoorde snacks:

TOP 5 MINIBAR-DRANKJES

Elegance
Elegance vitaminewater bevat 25% minder suiker dan reguliere vitaminewaters en bevat geen onnatuurlijke toevoegingen.

ThijsTea
ThijsTea is een duurzame iced tea, gebrouwen van biologische thee en ‘verspild’ fruit dat eigenlijk zou worden weggegooid, omdat het dik, krom of lelijk is.

Noa
Noa Relaxation is een plant-based drankje, op basis van natuurlijke kruiden.

Canadian Red
Canadian Red is gemaakt met puur sap van Canadese cranberry’s en bevat geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.

No&More
Een bronwater met een vleugje natuurlijk extract, zoals komkommer en munt. No&More bevat geen suiker, zoetstoffen of conserveermiddelen.

 

TOP 5 MINIBAR-BITES

Pana Chocolade
Luxe, raw, organische en handgemaakte chocolade zonder zuivel, soya, gluten en toegevoegde suiker.

Raw Bite
Raw Bite is een biologische fruit- en notenreep. De reep bevat alleen natuurlijke suikers uit fruit en is gluten- en zuivelvrij.

John Altman
Snacken zonder schuldgevoel. Een combinatie van noten en bijzondere ingrediënten en 100% natuurlijk.

Go Pure
Go Pure zijn biologische chips uit Emmeloord. De biologische groenten worden ‘hand cooked’ in 100% biologische zonnebloemolie en bevatten geen extra toevoegingen.

Nuts & Berries
Een 100% biologische reep met overheerlijke noten en superfoods.

Hotelkamer van de toekomst
In de hotelkamer van de toekomst zijn alle dranken en snacks inclusief. De koelkast is gevuld met een telkens wisselende selectie aan bijzondere frisdranken van 2FOOD. Gezond, puur en duurzaam voeren de boventoon. De wijn die voor elke gast klaarstaat, ondersteunt een goed doel: Wine from Moldova. De koffie zet de gast zelf met zijn smartphone, dankzij de technologie van TopBrewer en de verse losse thee is van Crusio.