Chardonnay maakt wereldwijd een comeback! Je hoeft je dus niet meer te schamen als je een glas chardonnay bestelt. Lees hier over NOLO, wine by-the-glas, wijnbars en verrassende flesformaten. Een paar wijntrends van 2018.

Comeback chardonnay

Jarenlang werden er grappen gemaakt en bestelden mensen A.B.C. – Anything But Chardonnay. Dit was een reactie op de enorme populariteit van deze wijn die, opeens door iedereen werd besteld en te pas en te onpas opdook in slechte chick-flicks. Bovendien raakte de klassieke chardonnaystijl uit de gratie. Te zwaar, te houterig, te boterig. Maar het tij lijkt te keren! Wijnmakers hebben de productie van chardonnay afgelopen jaren aangepast aan de nieuwe wijnwensen. In plaats van de vettige stijl van weleer, is er nu meer behoefte aan een frissere chardonnay met minder hout. De moderne chardonnays vallen op door hun balans, fruitige smaak en frisheid en passen bij verschillende gelegenheden.

NOLO

We zijn steeds bewuster bezig met onze gezondheid. Dat betekent dat we vaker kiezen voor low-alcohol of zelfs no-alcohol. Met de ontwikkeling van nieuwe technieken zijn grote stappen gezet in kwaliteitsverbetering van alcoholvrije wijn. Zo kan tegenwoordig de alcohol uit de wijn verwijderd worden door de wijn vacuüm te trekken. Dit proces vindt plaats op lage temperatuur wat zowel de kwaliteit ten goede komt en waardoor de karaktereigenschappen van deze wijn beter behouden blijven. Nog een voordeel: alcoholvrije wijn bevat zo’n 66% minder calorieën dan wijn met alcohol. Wijn ècht alcoholvrij maken lukt eigenlijk niet. De wet staat daarom 0,5% alcohol toe. Een mooi voorbeeld van een (bijna) alcoholvrije wijn is Appalina sparkling Chardonnay, waarbij het alcoholgehalte zelfs beperkt blijft tot 0,01%. Deze wijn is heerlijk bij een niet te zoet dessert, bijvoorbeeld fruit of cake.

By the glass

Er zijn tijden geweest dat je tijdens het uitgaan amper wijn durfde te bestellen, omdat er vaak op kwaliteit werd bezuinigd. Inmiddels is dat wel anders en heb je in veel zaken ruime keuze en ook kun je steeds meer topwijnen by-the-glass bestellen. Mensen zijn ook bereid om meer geld uit te geven aan een hogere kwaliteit. Een topwijn, waarvan één glas echt te weinig is, is Penfolds Yattarna. Een chardonnay met een stevige smaak, die levendig is door de frisse zuren.

 

Aperitivo

Afgelopen jaren wordt het aperitiefmoment steeds belangrijker. Een goed glas wijn, met bijpassende bites zijn de beste manier om de middag en de avond feestelijk te overbruggen met vrienden, familie of collega’s. Het aperitiefmoment groeit steeds vaker uit tot een apéritif dînatoire, waarbij de avondmaaltijd wordt vervangen door verschillende kleine gerechtjes. Er zijn geweldige chardonnays die passen bij dit moment. Zoals Ruffino Libaio Chardonnay. Deze heeft een lekker volle, en ook fruitige smaak met een lange, knisperende afdronk en matcht perfect bij antipasti. Of de Wild Rock Chardonnay Pania. Deze wijn heeft een zachte, complexe smaak en is daarom een welkome gast aan de borreltafel.

 

Everyday celebrations

Champagne drinken deden we in Nederland vroeger alleen tijdens momenten als Oud & Nieuw of tijdens een bruiloft. Inmiddels leren we dat bubbels horen bij élk feestelijk moment of desnoods een moment feestelijk kunnen maken. Er is niets lekkerder dan een bruisend glas als aperitief of proostmoment. Voor champagne worden drie druiven gebruikt: pinot noir, pinot meunier en natuurlijk… chardonnay. Taittinger Comtes de Champagne behoort tot de beste champagnes en wordt uitsluitend gemaakt van chardonnay. Dé champagne om het leven mee te vieren.

Wijnbars

Wereldwijd opent de ene na de andere hippe wijnbar zijn deuren. Een smaakvol alternatief voor uit eten gaan en een leuke plek om andere wijnliefhebbers te ontmoeten. Bij wijnbars worden vaak ook kleine gerechtjes geserveerd, het liefst passend bij de wijn. Want in een wijnbar is de wijn natuurlijk altijd dominant. Hoya de Cadenas Chardonnay is een voorbeeld van een wijn die je graag wilt tegenkomen in een wijnbar. Deze Spaanse droge, frisse wijn past uitermate goed bij lichte gerechtjes, zoals een salade, fruits de mer of wit vlees.

 

Wijnrestaurants

Veel restaurants serveren zowel gerechten als wijn, maar wat we steeds vaker zien is dat de wijnen die in een restaurant worden gedronken, vervolgens ook kunnen worden gekocht. In het restaurant zelf, maar dat is in Nederland door de wetgeving momenteel nog lastig, of online bij een drankspeciaalzaak. Online bezorging wordt steeds beter en het duurt niet lang meer of je kunt een wijn die je in een restaurant hebt geproefd, nog dezelfde avond thuis laten bezorgen, zodat je de avond op hetzelfde niveau kunt eindigen. Een fijne chardonnay bijvoorbeeld, die goed combineert bij vis en gevogelte is Fleur du Cap Chardonnay uit Stellenbosch. Net als de Luigi Bosca Chardonnay uit Mendoza. Uit California komt tot slot de Beringer Founders’ Estate Chardonnay, die prachtig matcht met risotto of gegrilde kip.

Size matters!

De tijd van one size fits all is echt voorbij! De consument wil graag verrast worden door afwijkende formaten wijnflessen: mini-flesjes of juist magnum-flessen. Deze trend was in steden als Barcelona en Londen al gaande en verovert nu ook Nederland. Zeker in het horeca ziet het er extra feestelijk, als er grote flessen wijn rondgaan. Steeds meer wijnen zijn ook verkrijgbaar als magnum, zoals de grootse Bourgogne La Vignée Blanc 2014 van Bouchard Père.

Cliché is passé

Uit streken die beroemd zijn vanwege hun witte wijnen, komen ook prachtige rode wijnen. Uit de Loire, bijvoorbeeld. Of andersom: witte wijn uit regio’s die befaamd zijn vanwege hun rode wijnen. Deze omkering rekent af met alle wijnclichés en dat is precies wat we willen. Verrast worden! Wat dacht je bijvoorbeeld van Finca Los Nobles Chardonnay van wijnmaker Luigi Bosca uit Luján de Cujo, Mendoza, een gebied dat bekend staat vanwege de rode Malbec-wijnen. 

Deze wijntrends komen uit het HBMEO Dranktrendrapport 2018.