Chardonnay Day is een mooi moment om terug te blikken op de Comeback Chardonnay-campagne die afgelopen maanden werd gevoerd. Wereldwijd zien we dat deze wijn weer terugkomt, na lange tijd in het verdomhoekje te hebben gezeten.

 

Chardonnay

ABC

Jarenlang werden er grappen gemaakt en bestelden mensen A.B.C. – Anything But Chardonnay. Dit was een reactie op de enorme populariteit van deze wijn die, opeens door iedereen werd besteld en te pas en te onpas opdook in slechte chick-flicks. Bovendien raakte de klassieke chardonnay-stijl uit de gratie. Te zwaar, te houterig, te boterig. Maar het tij lijkt te keren! Wijnmakers hebben de productie van chardonnay afgelopen jaren aangepast aan de nieuwe wijnwensen. In plaats van de vettige stijl van weleer, is er nu meer behoefte aan een frissere chardonnay met minder hout. De moderne chardonnays vallen op door hun balans, fruitige smaak en frisheid en passen bij verschillende gelegenheden.

Chardonnay College

Tijdens Hotelnacht 2017 werd, tijdens het bloedserieuze Chardonnay College, alle broodnodige kennis geventileerd over deze bijzondere wijn/druif. Het belangrijkste onderdeel was een speedtasting, waarbij in 20 minuten tijd zes verschillende chardonnays uit verschillende regio’s werden geproefd, onder leiding van de strenge, doch charmante chardonnay-docent. Aan het eind ontvingen de ijverige studenten een diploma dat vele deuren kan openen.

Chardonnay College

Chardonnay Survival

Tijdens het Amsterdam Wine Festival werd een Chardonnay Survival georganiseerd. In korte tijd werd een wereldreis gemaakt door het zuidelijk halfrond. Van Nieuw-Zeeland (Craggy Range Kidnappers) naar Australië (Penfolds BIN 311), van Zuid-Afrika (Jordan Nine Yards) naar Argentinië (Salentein Primus). Eind van de slopende, doch smaakrijke survival was wederom Australië met een fijne Penfolds Yattarna.

AWF

Chardonnay Cruise

Tijdens een Chardonnay Cruise door de grachten van Amsterdam, konden de opvarende verschillende chardonnays proeven, zoals de Hoya de Cadenas en de alcoholvrije Appalina. Onderweg werd aangelegd bij de fijnste terrassen van Amsterdam, waar een bijzondere chardonnay werd geschonken met een bijpassende bite. Zo werd bij het terras van De L’Europe een Chablis, oftewel oesterwater, geschonken, uiteraard met een fijne oester. Bij Sofitel Legend The Grand werd aangemeerd en daar werd The Manor geschonken. De boottour eindigde op het terras van Eye in Amsterdam Noord met chardo van Luigi Bosca.

Chardonnay Demonstratie

Onder het motto #zegJAtegenChardonnay demonstreerden tientallen actievoerders voor chardonnay, om deze heerlijke wijn uit het verdomhoekje te halen. Met borden vol opzwepende leuzen in de linker- en een koel glas La Roche geschonken in de rechterhand scandeerden de demonstranten teksten als Zeg maar nay, dan krijg je er twee, ChardoJA en Zeg maar JA tegen chardoNEE. De demonstratie vond plaats op de Dam, op het zonovergoten terras voor NH Collection Krasnapolsky.